Aanmelden voor de informatiesessie >
1 – 8 november 2024

Ontdek met EW machtscentrum Washington tijdens de verkiezingen in 2024

Sluit aan voor een reporter’s eye view van Washington DC rondom de verkiezingen van 5 november 2024, dit samen met onder anderen Victor Pak, journalist bij EW, politicoloog en Amerika-kenner. Deze spoedcursus Amerikaanse politiek belooft inzicht in de gevolgen van deze verkiezingen en een unieke blik achter de schermen.

rEIZEN INFORMATIE EN BOeKINGEN

Een unieke belevenis!

Het zijn ongekend turbulente tijden in de Verenigde Staten, waar onverwachte wendingen, dreigingen en schandalen elkaar in rap tempo afwisselen. Is Donald Trump werkelijk zo onaantastbaar als kandidaat voor de Republikeinse partij? En Joe Biden; graven de Democraten hun eigen graf als ze niet met een alternatief komen?

Sluit aan voor een reporter’s eye view van Washington DC rondom de verkiezingen van 5 november 2024, en reis samen met onder anderen Victor Pak, journalist bij EW, politicoloog en Amerika-kenner. Deze spoedcursus Amerikaanse politiek belooft inzicht in de gevolgen van deze verkiezingen en een unieke blik achter de schermen. De verkiezingsuitslag kan grote impact hebben op gezondheidszorg, defensie, klimaat, de economie en het buitenlands beleid. Zeker gezien de meerderheid van de republikeinen in het Congres.

Het Capitool

Tijdens een enerverende week met talloze inleidingen, interviews, bezoeken en excursies worden we door specialisten bijgepraat over de meest prangende en interessante thema’s. Stan Veuger van de befaamde denktank The American Enterprise Institute en Axel van Trotsenburg, Managing Director Operations van de Wereldbank, geven hun visie en interpretatie van de realiteit. De thema’s tijdens de inleidingen hebben betrekking op de verkiezingsarena: wat zijn de laatste uitspraken van de kandidaten, wat zijn de speerpunten van hun beleid, hoe staan de polls ervoor, hoe staat het met campagnegelden et cetera. De rol van de media wordt onder de loep gelegd en de verschillen tussen de Republikeinen en Democraten belicht.

Natuurlijk is er de mogelijkheid om uw verblijf in Washington DC te verlengen voorafgaand of na afloop van de reis. Ook is het mogelijk dat u uw verblijf wil afsluiten in een andere stad. Neemt u dan contact met ons op.

Voorafgaand aan de reis wordt er een bijeenkomst georganiseerd op de redactie van EW waar een tweetal inleidingen gehouden zal worden, onder meer door Victor Pak, gevolgd door een kijkje op de redactie. De datum voor deze bijeenkomst wordt nader bekend gemaakt.

Bijwonen rally en de verkiezingsnacht
Waar en wanneer een rally wordt gehouden hangt volledig af van de actualiteit. Ook in 2024 proberen wij weer aan te sluiten bij deze bijeenkomsten, echter dit zal pas op het laatste moment bekend worden. U kunt zich op het aanmeldingsformulier voorlopig opgeven voor het bezoeken van een verkiezingsbijeenkomst in de omgeving van Washington DC. Vlak voor vertrek of zelfs pas ter plaatse kunnen we u laten weten of en zo ja welke mogelijkheid of mogelijkheden er bestaan.

In Washington DC worden op de avond van de verkiezingen om 20.00 uur de stembussen gesloten: daarna zullen wij de uitslagen volgen, becommentarieerd door Victor Pak. Wij zullen tevens mogelijkheden in de stad aan u voorleggen zodat u op eigen gelegenheid de mogelijkheid heeft om aan te sluiten bij een lokale politieke bijeenkomst.

Washington Monument

Als hoofdstad belichaamt Washington de ambitieuze en idealistische aspiraties van de Verenigde Staten. Imposante, veelal neoklassieke gebouwen en monumenten, opgenomen in een groots decor, illustreren letterlijk de achtergrond en dynamiek van de Amerikaanse democratie.

We verblijven in het Omni Shoreham hotel, een van de ‘Historic hotels of America’, gelegen aan het schilderachtige Rock Creek Park. Het hotel bood decor aan (feestelijke) bijeenkomsten van presidenten, wereldleiders en inauguraties.

Op vrije momenten is een bezoek aan een van de fantastische musea van de stad onontbeerlijk. Van de imposante National Gallery, tot een van de Musea van de Smithsonian Institution zoals het National Air and Space Museum. Keuze te over in deze bruisende stad.

Dag 1 | Vrijdag 1 november

Vlucht vanaf Amsterdam naar Washington DC met aankomst in de middag. Transfer naar het Omni Shoreham hotel en tijd om in te checken. ’s Avonds welkomstborrel met dinerbuffet en begin van het programma met enkele korte inleidingen.

Dag 2 | Zaterdag 2 november

Deze ochtend is er rustig de tijd om bij te komen. De lunch is op eigen gelegenheid. Natuurlijk zullen wij voor diegenen die daar prijs op stellen een gemeenschappelijke lunch organiseren. Dan volgt er eenstadsoriëntatie Washington DC per bus en al wandelend over delen van The Mall. We zien de belangrijkste Memorials en gebouwen/monumenten van de Wetgevende, Uitvoerende en Rechterlijke Macht zoals het Lincoln Memorial, het Washington Monument, het Witte Huis, het Capitool, het Supreme Court en de Library of Congress. Ook zien we het Franklin D. Roosevelt Memorial. Franklin Roosevelt wordt alom gezien als de grootste president van de 20ste eeuw. Hij leidde zijn land eerst door de Great Depression in de jaren dertig. In de Tweede Wereldoorlog voerde hij de Verenigde Staten aan in de oorlogen tegen Duitsland en Japan en stond daarmee aan de wieg van de supermacht Amerika. We rijden in de namiddag nog naar Arlington Cemetery waar talloze beroemdheden als de Kennedy’s begraven liggen.

De avond is ter vrije besteding. Uiteraard doen wij suggesties voor restaurants. Ook kunt u zich inschrijven, zoals iedere avond, om samen met anderen te dineren.

Dag 3 | Zondag 3 november

In de ochtend een facultatief bezoek aan het Capitool, een welbekend neoclassicistisch gebouw, waarin zowel de Senaat als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn gevestigd (samen het Congres). Aan het Capitool is duidelijk te zien dat de Verenigde Staten Europese wortels heeft. De inauguratie van nieuwe Amerikaanse president begint met een plechtige ceremonie op de trappen van het Capitool. In het gebouw legt de nieuwe president vervolgens zijn eed op de grondwet af.

Aansluitend gaan we naar het Supreme Court, het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten. Indien er zittingen zijn, kunnen wij een kijkje nemen in de rechtszaal. We sluiten af met een kort bezoek aan de Library of Congress met een imposante Reading Room. Lunch op eigen gelegenheid.

Deze middag zal politiek ingekleurd worden. We gaan bijvoorbeeld langs bij het Freedom House, dat zich bezighoudt met democratieën wereldwijd of bij het Cato Institute, een libertaire denktank met veel invloed onder Republikeinen. Bij elk van deze instanties worden lezingen gegeven en debatten gehouden. Wij bekijken t.z.t. welk programma het beste aansluit.

Indien er de mogelijkheid toe bestaat, zullen wij een rally bijwonen in de omgeving van Washington DC, in Pennsylvania of Virginia, waar we hopelijk een van de presidentskandidaten zullen horen spreken. Waarschijnlijk kunnen we dit pas ter plaatse bekijken.

Diner op eigen gelegenheid en verdere avond ter vrije besteding

Ga in de avond bijvoorbeeld naar het Trump International Hotel, twee blokken verwijderd van het Witte Huis. Een uurtje aan de bar in de lobby kunnen wij van harte aanbevelen; beschouw het als een inleidend college over de Amerikaanse samenleving.

Dag 4 | Maandag 4 november

In de ochtend gaan we naar het hoofdkantoor van de Wereldbank waar wij ontvangen worden door Axel van Trotsenburg. Hij zal een inleiding geven over zijn werkzaamheden bij de Wereldbank in een snel veranderende wereld en zal aansluitend geïnterviewd worden. Het bezoek eindigt met een rondleiding in het hoofdkantoor.

’s Middags staat een politiek gekleurde excursie op het programma waarover wij op een later moment meer bekend maken. Wij zullen hierbij inspelen op de actualiteit en diverse specialisten zullen deel uitmaken van het programma.

Diner op eigen gelegenheid en verdere avond ter vrije besteding.

Ga bijvoorbeeld voor een cocktail naar Off The Record – door Forbes als een van ‘s werelds beste hotelbars verkozen. Hun motto spreekt voor zich: ‘Best place for politicians to be seen, but not be heard’

Dag 5 | Dinsdag 5 november

Deze ochtend zal Stan Veuger ons ontvangen bij The American Enterprise Institute waar hij als econoom aan verbonden is. Het American Enterprise Institute is een denktank met als missie ‘het verdedigen van de menselijke waardigheid en het bouwen van een vrijere en veiligere wereld’. Zeker sinds de verkiezing van George W. Bush tot president van de Verenigde Staten in 2000 is deze denktank zeer invloedrijk geworden.

Stan Veuger begint met een introductie over de American Enterprise Institute en zijn werkzaamheden, waarna een aantal sociaaleconomische issues binnen de USA aan de orde komen. Vervolgens modereert Veuger een paneldiscussie waarbij een politiek-economisch perspectief van de Verenigde Staten voor en na de verkiezingen aan de orde komt. Afhankelijk van de actualiteit nodigen wij de meest relevante sprekers van dat moment uit.

Na de lunch op eigen gelegenheid bezoeken we een of meerdere stembureaus in wijken met een diverse achtergrond. We peilen de stemming en gaan in gesprek met campagnemedewerkers van beide partijen.

De namiddag is ter vrije besteding. U kunt rustig aan doen in afwachting van de Verkiezingsnacht.

Diner op eigen gelegenheid.

De Verkiezingsavond.

In de lobby en bar van het Omni Shoreham kunnen we alle nieuwsfeiten op de voet volgen, met commentaar van Victor Pak. Wij zullen diverse publieke evenementen benoemen waarbij u kunt aansluiten deze avond om de verkiezingsuitslagen te volgen. Meer informatie hierover ontvangt u tijdens de reis. En als het meezit kan er ’s nachts gefeest worden bij het Witte Huis.

Dag 6 | Woensdag 6 november

Vanwege de verkiezingsavond/nacht is deze ochtend ter vrije besteding.

Facultatief kunt u ’s middags mee op verkenning door historisch Georgetown,dat in de eerste helft van de 18e eeuw met name Schotse immigranten trok. In dit stadsdeel, gesticht in 1751, woonden tal van beroemde Amerikanen. U geniet van de prachtige architectuur van de zg.’Federal’ tot de ‘Victorian style’. De excentrieke bewoners van deze prachtige villa’s en hun zakelijke opkomst en ondergang worden besproken. Na de komst van John F. Kennedy en zijn echtgenoot Jacqueline in de vijftiger jaren werd deze buurt the place to be.

We gaan per bus en al wandelend door deze elegante en levendige, in baksteen opgetrokken wijk. Natuurlijk komen de belangrijkste politieke intriges aan bod, maar ook achterliggende thema’s als natuurbehoud en stedelijke vernieuwing in deze buurt. Op de terugweg naar het hotel rijden we langs Embassy Row. Embassy Row verwijst naar een deel van Massachusetts Avenue van Dupont Circle richting de National Cathedral waar een groot aantal residenties van ambassadeurs, waaronder de Nederlandse, alsmede talloze ambassades gevestigd zijn. . Hier woonden de grondleggers van de mijnbouw, spoorwegen, banken en kranten, politici en speculanten.

Prijs: € 59
Inclusief vervoer per bus, begeleiding

U kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid op pad. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de National Portrait Gallery met een uitzonderlijke verzameling originele portretten uit de Amerikaanse geschiedenis en cultuur met bijvoorbeeld een permanente tentoonstelling over de presidenten van de Verenigde Staten.

Of bezoek de National Gallery of Art. In dit immense museum staan in de West Building de collecties oude kunst zijn opgesteld: Italiaanse, Spaanse en Hollandse Meesters. De nieuwe East Building met een collectie moderne kunst is een prachtige marmeren constructie in de vorm van twee driehoeken, ontworpen door architect I.M. Pei.De kwaliteit van de collectie is adembenemend.

Diner op eigen gelegenheid en avond ter vrije besteding

Dag 7 | Donderdag 7 november

De ochtend is nog ter vrije besteding, uiteraard met suggesties van ons. Misschien bezoekt u nog enkele boekhandels of luncht u nog in een van de restaurants die veel door politici en lobbyisten worden bezocht. Een lijst hebben we natuurlijk gereed. Of breng een bezoek aan het National Air and Space museum. Het museum is aan het renoveren maar als ruimte- en luchtvaart u interesseren dan biedt dit museum voldoende achtergrond. Ook het National Museum of African American History and Culture is bijzonder indrukwekkend. In de loop van de middag gaan wij naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

Dag 8 | Vrijdag 8 november

Aankomst in de ochtend op Schiphol, Amsterdam

Programmaonderdelen en – volgorde onder voorbehoud van wijzigingen.

Zoals al onze reizen is het juist bij deze reis zo dat het programma gericht is op de actualiteit. Lokale gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat het definitieve schema dienovereenkomstig kan worden aangepast.

Diverse inleidingen, interviews en paneldiscussies staan op het programma deze week om de verkiezingsstrijd te duiden. Verschillende vooraanstaande sprekers zijn hierbij betrokken. Zij verhalen over politiek, geschiedenis, economie en sociaal-maatschappelijke issues.

Victor Pak studeerde Politicologie aan de Universiteit Leiden en Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als journalist in Den Haag, Amsterdam, Washington D.C., Denver en New York en is sinds 2019 in dienst van EW. Voor EW maakt hij onder podcasts zoals de Holland-Amerikalijn – over alles wat Amerika raakt.

Axel van Trotsenburg is Managing Director Operations van de Wereldbank en houdt toezicht op de activiteiten en programma’s van de Wereldbank en op de kredietverlening van ongeveer 50 miljard dollar per jaar. Hij is ook verantwoordelijk voor het opbouwen van internationale steun voor de missie van de Wereldbank om extreme armoede te beëindigen en gedeelde welvaart op te bouwen. De heer Van Trotsenburg brengt een diepgaande ervaring met zich mee als de langst dienende vice-president bij de Wereldbank. Hij leidde de onderhandelingen over twee IDA-aanvullingen, die samen een recordbedrag van 125 miljard dollar opbrachten. Daarnaast leidde hij mede het proces om de goedkeuring van 189 aangesloten regeringen veilig te stellen voor een pakket om het IBRD-kapitaal met $60 miljard te verhogen. Hij heeft de Nederlandse en Oostenrijkse nationaliteit en heeft een master- en doctoraat in de economie en een masterdiploma in internationale zaken.

Stan Veuger is een onderzoeker bij het American Enterprise Institute (AEI), waar hij zich specialiseert in politieke economie en overheidsfinanciën. Hij is ook redacteur van AEI Economic Perspectives en gastdocent economie aan de Harvard University, evenals fellow aan de IE School of Global and Public Affairs in Madrid en aan de Universiteit van Tilburg in Nederland. Dr. Veuger geeft ook regelmatig commentaar op economie, politiek en populaire cultuur voor een algemeen publiek. Zijn artikelen zijn onder meer verschenen in Foreign Affairs, The National Interest, The New York Times en USA Today. Zijn uitzendingen zijn onder meer CNN, Fox News, MSNBC en Univision. Hij behaalde een PhD en een AM in economie aan Harvard en een MSc in economie aan de Universitat Pompeu Fabra. Hij voltooide zijn bacheloropleiding aan de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dr. Veuger is voorzitter van de afdeling Washington, DC van de Netherland-America Foundation

Namen van overige lokale sprekers die betrokken worden bij deze reis worden t.z.t. bekend gemaakt.

Reissom: € 3.265 p.p.

Inclusief: rechtstreekse vlucht per KLM inclusief luchthavenbelasting (€ 400,-)* transfers luchthaven – hotel v.v. * verblijf in het Omni Shoreham Hotel in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijtvoucher t.w.v. $ 25,- * dinerbuffet bij aankomst op dag 1 * inleidingen en interviews volgens programma * bezoek aan de Wereldbank en het American Enterprise Institute * excursieprogramma zoals omschreven inclusief vervoer, entrees en inleidingen * literatuurlijst * deskundige begeleiding en lokale assistentie * de CO2-afdruk van de reis wordt gecompenseerd * gebruik audiosysteem (de zgn. oortjes) * voorbereidende bijeenkomst bij EW in Amsterdam

Exclusief: overige lunches en diners * facultatieve excursies * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * bijdrage stichting Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking) * administratiekosten (€ 30,- per boeking) * bijdrage SGR € 5,- per persoon

Toeslag eenpersoonskamer: 485,-

Vlucht per KLM:

1 november  KL0651         Amsterdam – Washington DC        13.00 uur – 16.50 uur
7 november  KL0652         Washington DC – Amsterdam        17.40 uur – 07.10 uur*

*aankomst volgende dag

NB: businessclass tarieven op aanvraag

Programmaonderdelen, -tijden en -volgorde onder voorbehoud.

 • De excursies vinden plaats per groep van maximaal 25 personen. Indien er meerdere groepen zijn dan reizen 2 groepen in 1 bus, maar ter plaatse worden deze groepen dan weer opgesplitst. Prijzen van de verschillende excursies staan vermeld op het aanmeldingsformulier.
 • De inleidingen volgt u met de groepen tegelijk.
 • Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 30 dagen voor vertrek bericht.
 • Zoals in de Verenigde Staten gangbaar is wordt er geen onderscheid gemaakt tussen 1- en 2-persoonskamers, en geldt derhalve een relatief hoge toeslag.
 • Voor deze reis dient u een ESTA (Electronic System For Travel Authorization) in te vullen

(kosten ca. € 30,- p.p., te betalen per creditcard bij registratie via internet). Ongeveer veertien dagen voor vertrek ontvangt u van ons meer informatie over de ESTA.

 • De reisbescheiden met de vertrekbrief met relevante adresgegevens en telefoon- en faxnummers van hotel, praktische informatie over reizen naar de Verenigde Staten, en de E- tickets ontvangt u ca. 14 dagen voor vertrek.

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen, lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, die verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Reseveringen en voorwaarden

Administratiekosten
Voor alle reizen van Pied à Terre geldt dat € 30 administratiekosten per boeking in rekening wordt gebracht.

Bagagebeleid luchthavenmaatschappijen
Luchtvaartmaatschappijen hanteren een verschillend beleid t.a.v. de bagage. Bij de vlucht met United Airlines is de bagage inbegrepen.

Wij zijn ervan uitgegaan dat , indien u kiest voor KLM u flying blue deelnemer bent of wordt (gratis via www.klm.com). Dit nummer ontvangen wij graag bij uw aanmelding indien u kiest voor een vlucht per KLM. Zonder Flying Blue nummer dient u per koffer per retourvlucht van KLM extra te betalen.

Betaling
De aanbetaling voor deze reis wijkt af van de ANVR Voorwaarden. Bij de bevestiging ontvangt u een factuur van 40% van de reissom, calamiteitenfonds en reserveringskosten. Uiterlijk 1 augustus 2024 dient u het restbedrag overgemaakt te hebben. Normaliter hanteert de ANVR een betaling van het restbedrag 6 weken voor vertrek. Vanwege de strenge voorwaarden van luchtvaartmaatschappijen en Amerikaanse contractpartners is de datum voor deze reis met 3 weken vervroegd.

Brandstoftoeslag – Luchthavenbelasting – Visa
De reissom is berekend op basis van de valutaniveaus en brandstofkosten zoals die bij publicatie bekend zijn. Pied à Terre behoudt zicht het recht voor wijzigingen in bijvoorbeeld brandstoftoeslag en/of luchthavenbelastingen door te berekenen, dit zoals omschreven in de ANVR voorwaarden (www.anvr.nl).

Excursies
De excursies vinden plaats per groep van maximaal 25 personen (het vervoer kan met meerdere groepen tegelijk plaatsvinden). Het minimum aantal deelnemers is 20 personen. Mochten er onverhoopt onvoldoende deelnemers zijn voor een bepaalde excursie dan ontvangt u uiterlijk 30 dagen voor vertrek bericht.

Voor alle excursies geldt dat u goed ter been dient te zijn en zonder persoonlijke hulp en hulpmiddelen kunt wandelen. Indien u dit niet kunt dan is het niet mogelijk in te schrijven voor de excursies. U kunt altijd op eigen gelegenheid de stad bezoeken. Er zijn altijd mogelijkheden om een taxi te nemen en het metrostation ligt op korte loopafstand van het Omni Shoreham hotel.

We kunnen helaas geen vergoeding of terugbetaling geven aan deelnemers die om welke reden (inclusief medische redenen) dan ook hun excursie annuleren.

Houdt u er rekening mee dat als u kiest voor een eventuele rally dat u mogelijk niet meer deel kunt nemen aan een excursie en dat wij de betaalde excursiegelden niet altijd kunnen restitueren.

Fooien
Het is zeer gebruikelijk om fooien te geven in de Verenigde Staten, mede door de lage minimumlonen. De etiquette rond het geven van fooien: Restaurant of bar: 15-20% Hotel/kamermeisje: 1 US dollar per dag per persoon. Taxi: 15%. Gids 2 US dollar per dag per persoon. Chauffeur 2 US dollar per dag per persoon

De intensiteit van deze reis en de wijze waarop de excursies georganiseerd zijn vormen een belemmering voor het gebruik van rollators en rolstoelen; deze reis is daarom helaas niet geschikt voor personen die hierop zijn aangewezen. Een groep is zo snel als de traagste deelnemer in die groep en om medereizigers niet te duperen behoudt Pied à Terre zich het recht voor om deelnemers die niet aan bovengenoemde criteria voldoen van deelname aan excursies uit te sluiten.

Individuele wensen
Indien u een individuele verlenging wenst in de Verenigde Staten dan verzoeken wij u dit direct bij uw aanmelding voor de reis aan te vragen. Ook indien u bijvoorbeeld businessclass wilt reizen, vernemen wij dit graag bij uw aanmelding.

Ook wensen t.a.v. bijvoorbeeld een dieet of een allergie verzoeken wij u direct bij boeking aan ons door te geven.

Indien u wensen pas op een later moment aan ons doorgeeft, moeten wij u helaas wijzigingskosten à € 25 berekenen

EW / Pied à Terre Reizen

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen en Lezingen bv, lid van ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Paspoort en verzekering
Voor deze reis dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Een identiteitskaart is niet voldoende om deel te nemen aan deze reis.

Kopieën van uw (nieuwe) paspoort ontvangen wij graag bij de aanmelding voor de reis. Amerikaanse instellingen kunnen ons verplichten deze informatie voorafgaand aan ons bezoek door te geven.

De Verenigde Staten heeft een Electronic System for Travel Authorization (ESTA) programma. ESTA is een geautomatiseerd systeem om vast te stellen of reizigers die staatsburger zijn van landen die deelnemen in het visumontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar de Verenigde Staten mogen reizen. 

ESTA is een verplicht reisdocument.
De elektronische aanvraag moet online aangevraagd worden en valt onder uw eigen verantwoordelijkheid. De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond.

Wanneer u in de afgelopen vijf jaar in Irak, Iran, Libië, Syrië, Somalië of Soedan geweest bent, kanuw ESTA aanvraag afgewezen worden en moet u een visum aanvragen. Neemt u contact met ons op voor nadere toelichting. Indien u de (dubbele) nationaliteit heeft van een van bovengenoemde landen dan wordt u niet toegelaten.

Te zijner tijd ontvangt u uitgebreide informatie over ESTA van ons.

Verzekeringen
Wij bieden u graag de mogelijkheid om de juiste verzekeringen bij uw reis te boeken. U kunt bij ons een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten bij de a.s.r. Verzekeringen, onze partner in deze.

U dient uw annuleringsverzekering binnen 7 dagen na ontvangst van uw boekingsbevestiging af te sluiten. Indien u elders een annuleringsverzekering heeft afgesloten dan adviseren wij u te controleren of de hoogte van het bedrag op uw factuur voldoende gedekt wordt door de verzekering.

Indien u een annulerings- en/of reisverzekering wenst af te sluiten via Pied à Terre Reizen dan kunt u dit aangeven bij uw aanmelding. U ontvangt dan van Pied à Terre Reizen een aanvraagformulier voor de verzekering, deze dient u dan ingevuld te retourneren aan Pied à Terre Reizen.

Premie Annuleringsverzekering (reissom max. € 7.500,- per persoon)

-Annuleringsverzekering 5,5% van de reissom + 21% assurantiebelasting + € 3,50 poliskosten

-Allrisk Annuleringsverzekering 7% van de reissom + 21% assurantiebelasting + € 3,50 poliskosten. U kunt met deze dekking ook annuleren om een andere, onvoorziene reden dan de in de voorwaarden genoemde verzekerde gebeurtenissen. Deze reden moet wel buiten uw schuld liggen. De Europeesche Verzekeringen vergoeden dan maximaal 75% van de annuleringskosten.

Premie Kortlopende Reisverzekering
Voor deze reis is Werelddekking noodzakelijk.
U kunt kiezen uit drie mogelijkheden: Basis, de belangrijkste risico’s zijn verzekerd, Comfort, meer dan ruime vergoedingen, Optimaal, alles perfect geregeld.

Overzicht van de premies. Prijzen per persoon per dag + 21% assurantiebelasting + € 3,50 poliskosten
Basis € 2,67 per persoon per dag

Comfort € 2,92 per persoon per dag

Optimaal € 3,87 per persoon per dag

Voor de voorwaarden verwijzen wij u naar: https://www.asr.nl/ikkieszelf

Vluchten
Wij hebben gekozen voor de vlucht met KLM. U kunt een andere vlucht door ons laten boeken of u kunt er voor kiezen zelf een vlucht te boeken. Let u erop dat u, voordat u individueel boekt, bij ons navraagt of de reis definitief doorgang zal vinden.

Indien u individueel zou willen afwijken van bijvoorbeeld route, gepubliceerde data of bijvoorbeeld indien u economy comfort stoelen of business class zou willen reserveren (beperkt) dan dient u dit reeds bij boeking aan ons door te geven. Indien u dit later aan ons doorgeeft dan zijn wij genoodzaakt wijzigingskosten door te berekenen à € 25 per wijziging. Zie hiervoor ook het kopje Wijziging en annulering.

Wijziging en annulering
De wijzigings- en annuleringskosten van deze reis wijken af van de ANVR voorwaarden.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval € 25 per wijziging.

• Indien u de door u geboekte reis moet annuleren dan worden er kosten in rekening gebracht. Deze annuleringskosten wijken af van de ANVR Voorwaarden. Dit vanwege de kosten die direct bij ons in rekening zijn gebracht. Het betreft dan de reissom inclusief de door u geboekte excursies.

De volgende bedragen worden in rekening gebracht:

* Bij annulering tot 215 dagen (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 15% van de reissom;
* Bij annulering vanaf 215 dagen (inclusief) tot 130 dagen (exclusief) vóór de vertrekdag: 30% van de reissom;
* Bij annulering vanaf 130 dagen (inclusief) tot 65 dagen (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
* Bij annulering vanaf 65 dagen (inclusief) tot 31 dagen (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;
* Bij annulering vanaf 31 dagen (inclusief) tot en met de vertrekdag: 100% van de reissom;

Politieke rally ‘Campaining: Elections on the spot’
U kunt zich voorlopig opgeven voor het bezoeken van een verkiezingsbijeenkomst in de omgeving van Washington DC, waarbij u ondergedompeld wordt in de plaatselijke verkiezingsstrijd. Niet alleen wordt op 6 november een nieuwe president gekozen, ook alle 435 leden van het Congres worden al dan niet herkozen op diezelfde verkiezingsdag. Daarnaast wordt een derde van de Senaat die dag al dan niet herkozen. 

U bezoekt een rally in de omgeving van Washington DC, in Pennsylvania, Virginia of North Carolina.

In de bus, uw rijdende collegezaal, becommentarieert. Definitieve invulling van deze dag volgt op een later tijdstip zodra bekend is waar en op welk tijdstip rally’s worden gehouden met welke kandidaten.

NB:

 • U dient er rekening mee te houden dat wachttijden op kandidaten in zalen/stadions aanzienlijk kunnen zijn.
 • Ook is er op dit moment nog niets te zeggen over welke kandidaten waar zullen optreden.
 • Min. aantal deelnemers 30 personen, max. 50 per bus.
 • Prijs ca. € 45 tot ca. € 85.-; afhankelijk van duur en afstand vanaf Washington DC.
 • T.z.t. berichten wij u over de feitelijke mogelijkheden en prijs.

Excursies

Wij bieden u een facultatief excursieprogramma in en om Washington DC. Afhankelijk van uw keuzes heeft u uiteraard voldoende vrije momenten om uw eigen accent te plaatsen in Washington, met bijvoorbeeld een bezoek aan een van de overige musea. Voor de verschillende prijzen zie het aanmeldingsformulier.

The Mall, the stage of democracy

The Mall is het visitekaartje van de Amerikaanse democratie. Aan de brede en lange boulevard worden de grote presidenten geëerd en de meest ingrijpende gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis herdacht. Vanuit de lucht vormt de Mall een kruis met het Washington Monument als middelpunt en aan de lange uiteinden het Lincoln Memorial en het Capitool. Aan de korte uiteinden liggen het Witte Huis en het Jefferson Memorial. Bij het Tidal Bassin heeft Franklin D. Roosevelt zijn memorial en aan de voet van het Lincoln Memorial zijn de Vietnam en Korea monumenten te vinden.

Alleen de grootste presidenten krijgen een plekje op The Mall.

 • De eerste president George Washington is de vader des vaderlands die de Amerikanen verloste van het koloniale juk van de Britten aan het einde van de 18e eeuw.
 • Thomas Jefferson was één van de Founding Fathers van de republiek en zette tijdens zijn presidentschap constitutionele lijnen uit die tot op de dag van vandaag worden nagevolgd.
 • Abraham Lincoln, omdat hij zijn land door de zwaarste crisis in haar geschiedenis loodste. Hij verenigde de Unie na de bloedige burgeroorlog van 1861-1865. Zijn beroemde toespraak op het slagveld van Gettysburg staat gegrift in de wanden van de tempel die voor hem is opgericht.
 • Franklin Roosevelt wordt alom gezien als de grootste president van de 20ste eeuw. Hij leidde zijn land eerst door de Great Depression in de jaren dertig. In de Tweede Wereldoorlog voerde hij de Verenigde Staten aan in de oorlogen tegen Duitsland en Japan en stond daarmee aan de wieg van de supermacht Amerika.

De overbekende federale overheidsgebouwen die wij zullen zien vormen de kern van het Amerikaanse democratisch bestel. Op geringe afstand van elkaar beoefenen hier ambtenaren van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht hun functie uit. Het Capitool is het neoklassieke gebouw dat gekenmerkt wordt door de enorme koepel, waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden (de wetgevende macht) gevestigd zijn. Senatoren en Afgevaardigden verdedigen hier de opvattingen van hun achterban en smeden hun wijd uiteenlopende belangen om tot wetten. Op 6 november stemmen de Amerikanen ook voor eenderde van de senatoren en een heel nieuw Huis van Afgevaardigden. In de Senaat zijn vanuit elke staat 2 senatoren vertegenwoordigd. Het aantal vertegenwoordigers per staat in het Huis van Afgevaardigden is afhankelijk van het aantal inwoners per staat. In totaal zijn er 435 vertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden.

Het Witte Huis is de ambtswoning van de president en het symbool van de Amerikaanse macht. Gebouwd onder architectuur van James Hoban met George Washington als opdrachtgever voor de bouw ervan op deze locatie. John Adams was de eerste president die hier resideerde. The Oval Office, the Rose garden of the South Portico zijn bekend bij iedere Amerikaan. De villa is door de jaren heen voortdurend aangepast aan de behoeften van de tijd en straalt nog steeds de waardigheid van het presidentiële ambt uit.

De negen rechters van het Hooggerechtshof waken over de juiste interpretatie van de grondwet. Ze worden door de president benoemd voor het leven. De benoeming is geen garantie voor steun aan het Witte Huis.

De begraafplaats bij Arlington dateert uit de Amerikaanse burgeroorlog. De begraafplaats is bedoeld voor militairen die hun loopbaan eervol hebben afgesloten. De president als ‘commander in chief’ en verschillende soorten gedecoreerden hebben ook recht op een plekje. John F Kennedy is ongetwijfeld de meest bekende persoon die in Arlington ligt begraven. Zijn vrouw, twee van zijn kinderen en zijn broer Robert liggen op dezelfde plek. Een eeuwige vlam moet de herinnering aan JFK levend houden.

De National Gallery of Art is een van de grootste kunstmusea van de Verenigde Staten en is in federaal beheer. In het westelijke gebouw van dit museum is een uitgebreide collectie klassieke en moderne kunst van de middeleeuwen tot de 19e eeuw te vinden, waaronder een aantal Hollandse meesters. Het oostelijke gebouw herbergt een collectie moderne en hedendaagse kunst. Daarnaast beschikt het museum over een uitgestrekte beeldentuin.

 Overige mogelijkheden

Het merendeel van de musea in Washington worden door het Smithsonian Instituut beheerd. Dit is het erfgoed van James Smithson, een Engelse wetenschapper die in 1829 zijn fortuin aan het Amerikaanse volk naliet om “kennis te verrijken en te verspreiden”.

 • De National Portrait Gallery herbergt een unieke verzameling originele portretten uit de Amerikaanse geschiedenis en cultuur met bijvoorbeeld een permanente tentoonstelling over de Presidenten van Amerika
 • Het National Air and Space Museum is een van de drukst bezochte musea ter wereld met een boeiende tentoonstelling over de ruimte- en luchtvaartgeschiedenis.
 • Het National Museum of Natural History herbergt behalve reconstructies van dinosaurussen ook een enorme collectie juwelen, edelstenen en mineralen, waaronder de grootste blauwe diamant ter wereld: de Hope diamant, en een insectendierentuin.
 • In het immense National Museum of American History is van alles over de Amerikaanse geschiedenis te vinden. Er is een grote tentoonstelling over de Presidenten en de baljurken van de Presidentsvrouwen zijn er te bezichtigen.
 • Het United States Holocaust Memorial Museum is geheel aan de holocaust gewijd.
 • De Freer Gallery met de beroemde “Peacock Room” van Whistler (1904)
 • De Philips Collection gewijd aan kunst van de 19e en 20e eeuw. Met name de collectie impressionisten is indrukwekkend.

EW / Pied à Terre
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen en Lezingen BV, lid van ANVR, Calamiteitenfonds en SGR, die verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Boeken kunt u direct hier of via het aanmeldingsformulier.

Pied à Terre Reizen is te bereiken via telefoonnummer 020-3080080 of via ew@piedaterrereizen.nl

SGR logo kleur jpg