7 – 15 september 2024

De staat van Suriname

Duik in de bewogen geschiedenis van dit boeiende land. De tastbare herinneringen aan drie eeuwen Nederlands bewind zijn in het huidige Suriname nog altijd terug te vinden. Tijdens deze reis zien we koloniale architectuur, maar verdiepen we ons vooral in de belangrijkste issues die spelen in de Surinaamse samenleving alsmede in de actuele ontwikkelingen op het gebied van politiek, economie, gezondheidszorg, rechtspraak en onderwijs. Ook de diversiteit van de Surinaamse bevolking komt hierbij ter sprake.

rEIZEN INFORMATIE EN BOeKINGEN

Maak een unieke reis naar Suriname met Gerlof Leistra van EW, die tijdens de reis de geschiedenis, economie en politiek tastbaar maakt en van commentaar voorziet.

Duik in de bewogen geschiedenis van dit boeiende land. De tastbare herinneringen aan drie eeuwen Nederlands bewind zijn in het huidige Suriname nog altijd terug te vinden. Tijdens deze reis zien we koloniale architectuur, maar verdiepen we ons vooral in de belangrijkste issues die spelen in de Surinaamse samenleving alsmede in de actuele ontwikkelingen op het gebied van politiek, economie, gezondheidszorg, rechtspraak en onderwijs. Ook de diversiteit van de Surinaamse bevolking komt hierbij ter sprake.

In Amsterdam organiseren wij bij EW een inleidende middag, waarbij hoofdredacteur Hella Hueck u welkom zal heten en waarbij Gerlof Leistra zal vertellen over zijn ontmoetingen met tal van bekende Surinamers, zowel in Nederland als in Suriname zelf. Leistra spreekt met de bekende strafpleiter Gerard Spong over zijn band met Suriname. Ook oud-nieuwslezeres Noraly Beyer zal een inleiding houden deze middag, die ongeveer drie weken voor vertrek zal plaatsvinden.

Dag 1 | zaterdag 7 september

In de ochtend vertrek per KLM naar Paramaribo. Na aankomst in de middag transfer naar hotel Torarica met aansluitend een hapje en drankje op de Pier aan de Surinamerivier. Gerlof Leistra zal vanavond de eerste aftrap geven van een aantal korte inleidingen tijdens deze reis toegesneden op actuele ontwikkelingen.

Dag 2 | zondag 8 september

In de ochtend maken we een wandeling door het historische hart van Paramaribo met het Onafhankelijkheidsplein waaraan het presidentieel Paleis gelegen is. Ook wordt in Fort Zeelandia het Surinaams Museum bezocht. We zien in de binnenstad de Waterkant en de centrale markt en we lunchen deze dag gezamenlijk. Paramaribo heeft een rijke verzameling van stedelijke architectuur die de combinatie weerspiegelt van het Europese classicisme van de 18e en 19e eeuw vermengd met het vakmanschap van de Afrikanen en later Aziaten die tropische elementen aan deze architectuur hebben toegevoegd.

Na de gezamenlijke lunch een siësta en in de namiddag een tweetal inleidingen. Gerlof Leistra geeft in de namiddag een korte inleiding zijn visie op een actueel onderwerp relevant voor de Surinaamse samenleving, politiek, het onderwijs, rechtspraak of economie.

Sharda Ganga houdt een inleiding met als titel ‘Op zoek naar de Liefde, op Jacht naar Seks’.  Een inleiding over hoe mannen en vrouwen elkaar bezien in een macho-multi-etnische samenleving, en welke gevolgen dat heeft voor gezin en samenleving.

Cynthia McLeod zal een inleiding verzorgen over haar literaire werk alsmede haar historisch onderzoek.

De avond is ter vrije besteding. Uiteraard doen wij suggesties voor restaurants. Ook kunt u zich inschrijven, zoals iedere avond, om samen met anderen te dineren.

Dag 3 | maandag 9 september

In de ochtend een nadere verkenning van Paramaribo, waarbij we ons richten op de etnisch-stedelijke samenleving in de praktijk: we gaan langs de verschillende wijken en markten, zien de moskee met de daarnaast gelegen synagoge, de tempel en de kathedraal.

De lunch is op eigen gelegenheid vandaag, uiteraard met diverse suggesties van de begeleiding.

Ook brengen we vandaag een bezoek aan de Nationale Assemblee, deze is aan het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo gevestigd. De 51 leden worden om de vijf jaar gekozen. Wij ontmoeten hier een aantal parlementariërs van verschillende partijen.

Aansluitend gaan we naar TBL cinema waar we een ontmoeting hebben met filmproducent Eddy Wijngaarde die samen met zijn echtgenote en journaliste Hennah Draaibaar aan het roer van The Backlot, een film- en documentaire festival staat.

Dag 4 | dinsdag 10 september

In de ochtend bezoeken wij de redactie van De Ware Tijd, een van de belangrijkste kranten van het land. In Nederland verschijnt sinds begin 2005 ook een weekeditie van deze krant, met het Surinaamse nieuws van de afgelopen week, gebaseerd op eerder verschenen berichten in de Surinaamse editie. Daarnaast bracht De Ware Tijd tot medio 2005 een maandblad uit, het opinieblad Paramaribo Post.

De Ware Tijd bevat dagelijks verschillende bijlagen. Zo verschijnt in de zaterdageditie De Ware Tijd Literair, dat sinds 1986 de belangrijkste wekelijkse bron van en over literatuur is voor het land. Tijdens de dictatoriale periode was er een actief censuurbeleid voor alle Surinaamse media. Na de Decembermoorden was De Ware Tijd de enige krant die nog mocht verschijnen. Deze stond toen actief onder curatele van het militair regime.

Na dit bezoek is er tijd voor de lunch op eigen gelegenheid.

In de middag is een bezoek aan het Nationaal Archief aanleiding om de Surinaamse geschiedenis en politiek nader te beschouwen.

De avond is ter vrije besteding. U kunt er wederom kiezen gezamenlijk te dineren.

Dag 5 | woensdag 11 september

In de ochtend gaan we allereerst op pad naar de voormalige plantage Peperpot, waar de familie Janssen tot in de 60’er jaren van de vorige eeuw woonde en werkte. We zien de indrukwekkende fabrieksgebouwen en ruïnes van de voormalige plantage Mariënburg, eigendom van de Nederlandse Handelmaatschappij en de prachtig gerestaureerde plantage Frederiksdorp waar we ook lunchen. Tenslotte ook nog een bezoek aan het oude bestuurscentrum en het openluchtmuseum Nieuw Amsterdam – dit alles per boot en per bus.

In de namiddag retour naar Paramaribo, waarna de rest van de middag ter vrije besteding is. De reisbegeleiding doet u suggesties.

De avond is ter vrije besteding. U kunt er wederom kiezen gezamenlijk te dineren.

Dag 6 | donderdag 12 september

In de ochtend gaan we naar het atelier van George Struikelblok, beeldhouwer en kunstschilder. Vaste thema’s in zijn schilderijen zijn liefde en dood. George Struikelblok exposeerde in Suriname, Nederland, Guyana, Jamaica, Trinidad, Brazilië, Zwitserland en de Verenigde Staten. In 2015 opende hij zijn galerie en educatief centrum G-Art Blok in Paramaribo. Ter gelegenheid van de 30-jarige onafhankelijkheid van Suriname maakte hij dertig Tip Tip Monumenten die 94 Javaanse contractarbeiders herdenken. Tot eind 1939 zouden nog velen volgen. Ze brachten slippers mee met een houten zool en een rubber band daar overheen: de teklé. Later werd dit luxeartikel Tip Tip genoemd en door de kunstenaars tot nationaal symbool gemaakt. G-Art Blok werd in 2015 opgericht en richt zich op tentoonstellingen, presentaties, workshops en uitwisselingsprojecten.

De lunch is op eigen gelegenheid.

Vanmiddag zullen wij enkele bedrijfsbezoeken afleggen. We gaan in gesprek met ondernemers uit verschillende branches en krijgen een indruk van de wijze van bedrijfsvoeren, het ondernemersklimaat en de actuele ontwikkelingen in de Surinaamse economie.

Vanavond zullen wij in een lokale gelegenheid een veelzijdige avond organiseren, waarbij de verschillende gasten waaronder schrijvers, storytellers en politici een breed spectrum aan onderwerpen het leven in het Suriname van vandaag belichten. Zij worden ingeleid door Gerlof Leistra.

Dag 7 | vrijdag 13 september

In de ochtend per bus vertrek naar Brokopondo, zo’n anderhalf uur ten zuiden van Paramaribo gelegen. We rijden over een asfaltweg die door China is ‘aangeboden’ als economische impuls voor de regio. Wij nemen een lunchpakket mee voor onderweg en maken natuurlijk enkele stops in het Surinaamse binnenland. De excursie betreft een tocht naar het Brokopondo, deels per boot en bus. We bezoeken de Afobakadam waardoor het Brokopondo stuwmeer ontstond. De elektriciteit die door de waterkrachtcentrale werd geproduceerd, werd gebruikt voor de winning van bauxiet aan de Pararivier. Deze fabriek sloot in 2015 vanwege te weinig opbrengst. Duizenden mensen moesten hun dorpen verlaten vanwege de aanleg van het stuwmeer. Brokopondo is een van de transmigratiedorpen die hier werd aangelegd en het dorp dat dient als vertrekpunt van transport naar Boven Suriname. Ook brengen we een kort bezoek aan de lokale MULO en maken we een boottocht over het meer dat gekenmerkt wordt door de vele bomen die nog boven het water uitsteken. Overigens een potentiële inkomstenbron van zo’n 1,5 miljard euro werd in 2000 ingeschat. In de loop van de middag rijden wij terug naar Paramaribo.

De lunch en de middag zijn vrij.

’s Avonds gezamenlijk afscheidsdiner op passende wijze. Gerlof Leistra geeft in een laatste wrap-up zijn visie op de toekomst van het land.

Dag 8 | zaterdag 14 september

In de ochtend brengen we een bezoek aan de Jodensavanne, dat op de lijst van Werelderfgoed staat. De Jodensavanne is gelegen aan de dichtbeboste oevers van de Surinamerivier. De nederzetting, gesticht rond 1680, omvat de ruïnes van wat wordt beschouwd als de vroegste synagoge van architectonische betekenis in Amerika, samen met begraafplaatsen, aanlegplaatsen voor boten en een militaire post. De nederzettingen waren eigendom, werden bewoond en bestuurd door Joden die er samenleefden met vrije en tot slaaf gemaakte mensen van Afrikaanse afkomst.

Na de gezamenlijke lunch vertrek naar de luchthaven, deels via onverharde weg. In de namiddag vertrek naar Amsterdam.

Dag 9 | zondag 15 september

Vroeg in de ochtend aankomst op Schiphol.

Naar aanleiding van de actualiteit worden de komende maanden namen van sprekers en bezoeken aan instanties toegevoegd aan dit programma.

Gerlof Leistra is verslaggever van Elsevier Weekblad en gespecialiseerd in verhalen over moord en doodslag, tbs en georganiseerde misdaad. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en trad in 1990 in dienst bij Elsevier. Daarvoor werkte hij als kunstredacteur voor het Nieuwsblad van het Noorden en voor de kranten van de GPD. Hij schreef in totaal vijftien boeken. Zijn laatste journalistieke boek is Biografie van de bajes. De roerige geschiedenis van de Bijlmerbajes (2016).

Sinds begin jaren negentig heeft Leistra veel geschreven over Suriname en de Surinaamse politiek. Hij bezocht het land tien keer en publiceerde diverse boeken over Suriname en Surinamers: Parbo aan de Amstel. Surinamers in Nederland (1995) en – samen met Astrid Roemer – Suriname. Een gids voor vrienden (1997). In 1990 schreef hij samen met Martin van Amerongen een boek over voetballer Ruud Gullit, zoon van een Surinaamse vader.

Sharda Ganga is theatermaker en columnist, maar verdient haar dagelijks brood als directeur van Projekta, een ontwikkelingsorganisatie die zich voornamelijk bezighoudt met vraagstukken van democratisering van bestuur en gendergelijkheid. In de afgelopen jaren bekeek zij met veel interesse de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, ook op seksueel gebied, en vertaalde dat naar diverse trainingen, toneelstukken en films voor het Caribische gebied.

Cynthia Mc Leod wordt beschouwd als een van de belangrijkste slavernijdeskundigen van Suriname. In 1936 geboren te Paramaribo, debuteerde zij in 1987 met de historische roman Hoe duur was de suiker? Haar historische romans kregen niet alleen heel haar thuisland aan het lezen, ook Nederlanders raakten eindelijk geïnteresseerd in de geschiedenis van de voormalige kolonie. Cynthia Mc Leod, die van gemengd joods-hindoestaanse afkomst is, jaren lang Nederlands doceerde aan het De Miranda Lyceum in Suriname en gehuwd was met een Surinaamse diplomaat, heeft onmiskenbaar een groot vertellerstalent. Haar vader was Johan Ferrier, die gouverneur en na de onafhankelijkheid de eerste president van Suriname werd.

Noraly Beyer * is een voormalige redactrice-nieuwslezeres van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) en Radio Nederland Wereldomroep, evenals een voormalig nieuwslezeres van het NOS Journaal. Beyer werd geboren op het Caribische eiland Curaçao,haar ouders waren Surinaams. Ze ging vanaf haar in Nederland naar de middelbare school en pas na haar huwelijk verhuisde zij naar Suriname. Na de Decembermoorden in 1982 vertrok ze naar Nederlandwaar ze ging werken voor Radio Nederland Wereldomroep en het NOS Journaal, dit tot 2008. Beyer speelt en schrijft toneel, ze presenteert debatten en schrijft columns. Ze is bestuurslid van de Werkgroep Caraïbische Letteren.

Gerard Spong * is een Nederlandse advocaat. Hij is gespecialiseerd in het strafrecht. Spong is gespecialiseerd in cassatiezaken. Daarnaast treedt hij op in medische tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken. Spong heeft een bijzondere relatie met Suriname. Hij startte er zijn carrière als advocaat. In 1980 verdedigde hij in Paramaribo een aantal tegenstanders van toenmalig dictator Desi Bouterse die voor de krijgsraad moesten verschijnen. Spong werd op een avond plotseling door de militairen van Bouterse in zijn kamer in hotel Torarica gearresteerd en gebracht naar het Fort Zeelandia (het hoofdkantoor van Bouterse). Spong werd hier ondervraagd door Bouterse en Roy Horb en na elf uur weer vrijgelaten. Hierna moest hij Suriname halsoverkop verlaten.

Vanaf 2000 adviseerde hij pro Deo de Surinaamse justitie bij het onderzoek naar de Decembermoorden in 1982. Spong was bevriend met Kenneth Gonçalves, John Baboeram, Eddy Hoost en Harold Riedewald, advocaten die slachtoffer werden in deze zaak. In april 2006 werd hij benoemd tot adviseur van het Surinaams Openbaar Ministerie voor wat betreft het Decembermoorden strafproces. In de media uitte hij diverse keren de beschuldiging dat Bouterse direct betrokken was bij de Decembermoorden en dat Bouterse zich bezighield met drugshandel. In november 2007 werd hij door Chan Santokhi, de toenmalige Surinaamse minister van Justitie, gemaand deze uitlatingen enkel op persoonlijke titel te doen en niet als adviseur van het Surinaams Openbaar Ministerie. Spong legde daarop het adviseurschap neer.

Spong heeft herhaaldelijk gezegd iedereen te willen verdedigen, behalve Desi Bouterse.

Deze reis is gebaseerd op verblijf in Paramaribo in het Torarica Hotel. Drie accommodaties in Paramaribo maken deel uit van de Torarica Hotelgroep, met verschillende formules van eenvoudig tot het meest luxueuze hotel van het land. Op loopafstand bevinden zich diverse restaurants en terrassen.

****Torarica Hotel & Casino Paramaribo
Dit drukke en levendige hotel met een mooi aangelegde tropische tuin, is gelegen aan de Suriname Rivier en heeft een heerlijk zwembad. Voor een heerlijke maaltijd of drankje kunt u terecht in het restaurant en bij de bar bij het zwembad.

Tegen een korting kunt u ook boeken voor:

*** Eco Torarica Paramaribo
Dit eenvoudige middenklasse hotel is gelegen aan de Suriname Rivier op loopafstand van hotel Torarica. Er is een eenvoudige lobby/bar, u kunt buiten ontbijten. De kamers zijn eenvoudig. Gasten kunnen tevens gebruik maken van de faciliteiten (onder meer het zwembad) van het nabijgelegen hotel Torarica (500 m. loopafstand).

Tegen een toeslag kunt u ook boeken voor:

****+Royal Torarica Hotel Paramaribo
Dit meest luxe hotel van de stad werd in 2007 geopend, heeft prachtige kamers en een grootse lobby. Het is gelegen naast het Torarica Hotel en heeft een eigen bar, terras, zwembad en tropische tuin en u kunt tevens gebruik maken van de faciliteiten van het nabij gelegen Hotel Torarica.

Reisdatum: 7 t/m 15 september 2024

Reissom: € 3.475
Toeslag éénpersoonskamer € 395

Inclusief: introductiemiddag in Amsterdam bij EW * vlucht Amsterdam –Paramaribo v.v. per KLM * luchthavenbelasting (ca. € 330,-) * transfers v.v. luchthaven – hotel * verblijf in hotel Torarica te Paramaribo op basis van logies en ontbijt in een 2-persoons executive kamer * hapje en drankje bij welkom, tweemaal diner in Paramaribo, lunch in Frederiksdorp,  lunchbox op de reisdag naar Brokopondo en lunch op de dag naar de Jodensavanne* excursies en vervoer volgens programma inclusief entrees * deskundige (lokale) reisbegeleiding op locatie * inleidingen volgens programma * CO2-compensatie

Exclusief: overige lunches en diners * facultatieve programmaonderdelen * toeslagen voor andere accommodatie of eenpersoons kamer * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven * bijdrage stichting Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking) * administratiekosten (€ 30,- per boeking) * E-visum (ca. $25,- zelf online aan te vragen)

Naast verblijf in Torarica kunt u verblijven in de volgende accommodaties:

Korting Eco Torarica

  • Korting verblijf in ** Eco Torarica in Paramaribo reissom € 70,- per persoon in een 2-persoons standaardkamer
  • Korting verblijf in eenpersoons standaardkamer **Eco Torarica in Paramaribo reissom € 140,-

Toeslag Hotel Royal

  • Toeslag verblijf in ****+ Hotel Royal in Paramaribo reissom € 58,- per persoon in een 2-persoons standaardkamer
  • Toeslag verblijf in eenpersoons standaardkamer ****+ Hotel Royal in Paramaribo reissom

€ 115

Vluchttijden:

7 september KL 713               Amsterdam – Paramaribo                 09.10 uur – 13.20 uur
14 september KL 714             Paramaribo – Amsterdam                 16.35 uur – 06.20 uur*

* aankomst 15 september

U kunt natuurlijk uw verblijf in Suriname voorafgaand of na afloop van de reis verlengen. Neemt u contact met ons op om uw wensen te bespreken.

Ook kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van de verlengingsmogelijkheid die we bieden. Het minimum aantal deelnemers is 8 personen. De tours vertrekken op maandagen dus u verblijft voorafgaand aan de verlenging nog 2 nachten in Paramaribo.

Palumeu

Palumeu Jungle Lodge, dicht bij een Indiaans dorpje met dezelfde naam, ligt aan de bovenste rivier de Tapanahony, midden in het Amazone-regenwoud. Dit is een ideaal vakantieoord voor natuurliefhebbers. De wandeling en klim naar Poti Hill, biedt een adembenemend uitzicht over de rivier en bergtoppen van het zuidelijke deel van Suriname. In dit deel van het tropische regenwoud, waar brulapen en vogels het aanbreken van de dag aankondigen, zullen de indrukwekkende stroomversnellingen, flora en fauna van het Amazone regenwoud en de huidige levensstijl van de indianenstammen, Trio en Wajana, u zeker fascineren. Deze verlenging wordt aanbevolen voor iedereen die wil genieten van het ongerepte regenwoud en degenen die geïnteresseerd zijn in de cultuur van de indianen.

Dag 1           14 september

Wij reizen van de Jodensavanne terug naar Paramaribo waar u tijd ter eigen besteding heeft. We overnachten in het Torarica Hotel.

Dag 2           15 september

Vandaag nog een vrije dag in de hoofdstad. Desgewenst kunt u nog een van de voormalige plantages bezoeken in de nabije omgeving van de stad. Of u leest een bijvoorbeeld boek aan het zwembad van het hotel.

Dag 3           16 september

U vliegt vanaf het lokale vliegveld Zorg en Hoop naar de airstrip bij het indianendorp Palumeu, op zo’n 75 minuten vliegen ten zuiden van Paramaribo. Na het inchecken in uw hut nemen gaan we naar het mooie Palawa eiland voor een picknick lunch. Daarna kunt u hier heerlijk zwemmen in het koele rivierwater. In de namiddag bezoekt u het indianendorp Palumeu. We bezoeken een aantal families in het dorp en u maakt kennis met de huidige leefwijze en de kunstnijverheid van deze alleroudste bewoners van het Amazone woud. Uw jungle lodge is gebouwd in traditionele stijl, de frisse avonden maken airconditioning of een ventilator overbodig, maar u geniet wel van het comfort van een klamboe. Voor de sfeervolle verlichting wordt gebruik gemaakt van zonne‐energie en de maaltijden worden op houtvuur bereid met voornamelijk Surinaamse ingrediënten. Na het avondeten vertelt de gids u meer over de indianen.

Dag 4           17 september

Vandaag maakt u kennis met het tropisch regenwoud. Nog voor zonsopgang varen wij de rivier af en doen de motor uit om in alle stilte het ontwaken van de natuur te ervaren en te zoeken een mooie plek voor ons ontbijt. Wij vervolgen onze tocht naar het startpunt van het bospad naar Potihill. Tijdens de korjaaltocht over de Tapanahony rivier en de wandeling ziet u verschillende vogels zoals ara’s of papagaaien en toekans en misschien ook apen of een otter. Op de top van de Potihill wordt u beloond met een geweldig uitzicht over het oerwoud. De lunch wordt geserveerd te Palumeu.

In de late middag bij zonsondergang, lopen wij nabij de lodge een bospad af op zoek naar vogels en kaaimannen. Na het avondeten geeft de gids u meer informatie over de unieke flora en fauna van het Amazone regenwoud.

Dag 5           18 september

Na het ontbijt brengen wij u per korjaal naar de Mabukawatervallen voor een dag heerlijk relaxen. U kunt zwemmen in de rivier en lekker luieren in een hangmat. Voor de actievelingen is er een boswandeling door de jungle met informatie over bomen, planten en dieren onderweg. In de late middag bij zonsondergang varen wij terug naar de jungle lodge. Na het avondeten neemt onze gids u mee voor een tocht over de rivier om te genieten van de nachtelijke oerwoudgeluiden.

Dag 6           19 september

In de vroege ochtend in de schemering, drijven wij een stukje de rivier af met de boot en kunnen genieten van alle ochtendgeluiden. Na het ontbijt maakt u een uitgebreide dorpswandeling. Na de lunch vertrekt u weer naar Paramaribo. We overnachten in het Torarica Hotel. Diner op eigen gelegenheid.

Dag 7           20 september

Deze laatste dag heeft u vrije tijd in Paramaribo. In de vroege middag rijden wij naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.

Dag 8           21 september

Vroeg in de ochtend aankomst in Amsterdam

Uw jungle lodge is gebouwd in traditionele stijl.  De lodges zijn twee onder 1 kap huisjes gebouwd in traditionele stijl. Alle huisjes beschikken over een balkon en hebben prachtig uitzicht over de rivier. Iedere lodge heeft een aparte slaapruimte met twee eenpersoonsbedden die voorzien zijn van een klamboe en een eigen toilet en douche  met ‘koud’ stromend water. Voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van zonne-energie.

Met verblijf in Hotel Torarica in Paramaribo in een standaardkamer op basis van logies/ontbijt een nacht voorafgaand en een nacht na de posttour (in totaal is de verlenging dus 7 dagen en 6 nachten).

Reissom € 875,- p.p. in een 2-persoons hut en kamer

Toeslag 1-persoons hut en kamer € 275,-

Inclusief: vlucht Paramaribo – Palumeu v.v. * transfers * verblijf in hotel Torarica te Paramaribo op basis van logies en ontbijt in een 2-persoons standaardkamer * verblijf in lodges in Palumeu o.b.v. 2 personen * excursies en vervoer volgens programma * deskundige lokale reisbegeleiding in Palumeu * maaltijden  

Exclusief: overige lunches en diners * toeslagen voor andere accommodatie of eenpersoons kamer * reis- en/of annuleringsverzekering * fooien * persoonlijke uitgaven

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen (lid ANVR, SGR en Calamiteitenfonds), die verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Voorwaarden

Administratiekosten
Voor alle reizen van Pied à Terre geldt dat € 30 administratiekosten per boeking in rekening wordt gebracht.

Bagagebeleid luchthavenmaatschappijen
Wij zijn ervan uitgegaan dat men flying blue deelnemer is of wordt (gratis via www.klm.com). Een stuk handbagage en 1 stuk ruimbagage zijn dan inbegrepen. Zonder Flying Blue nummer dient u € 90,- per koffer per retourvlucht van KLM extra te betalen.

Betaling
De aanbetaling voor deze reis wijkt af van de ANVR Voorwaarden. Bij de bevestiging ontvangt u een factuur van 40% van de reissom, calamiteitenfonds en reserveringskosten. Uiterlijk 1 augustus 2024 dient u het restbedrag overgemaakt te hebben. Normaliter hanteert de ANVR een betaling van het restbedrag 6 weken voor vertrek. Vanwege de strenge voorwaarden van luchtvaartmaatschappijen en Amerikaanse contractpartners is de datum voor deze reis met 3 weken vervroegd.

Excursies
De excursies vinden plaats per groep van maximaal 25 personen, de inleidingen/interviews volgt u evt. met meerdere groepen tegelijk. Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 3 weken voor vertrek bericht.

Voor alle excursies geldt dat u goed ter been dient te zijn en zonder persoonlijke hulp en hulpmiddelen kunt wandelen.

Fooien
De fooien voor de chauffeurs en lokale begeleider zijn niet inbegrepen. De richtlijn hiervoor bedraagt ca. € 2,- per persoon per dag.

Gezondheid
Deelnemers aan deze reis dienen te beschikken over een goede gezondheid. U moet zelfstandig kunnen reizen en goed ter been zijn indien u aan excursies deelneemt.

De intensiteit van deze reis en de wijze waarop de excursies georganiseerd zijn vormen een belemmering voor het gebruik van rollators en rolstoelen; deze reis is daarom helaas niet geschikt voor personen die hierop zijn aangewezen. Een groep is zo snel als de traagste deelnemer in die groep en om medereizigers niet te duperen behoudt Pied à Terre zich het recht voor om deelnemers die niet aan bovengenoemde criteria voldoen van deelname aan excursies uit te sluiten.

Inschrijven voor gezamenlijke diners
Ter plaatse kunt u per dag aangeven of u gezamenlijk met andere deelnemers zou willen dineren. Deze diners zijn voor eigen rekening. Wij adviseren u een gevarieerd aanbod van de verschillende keukens die Paramaribo biedt.

Pied à Terre Reizen
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen en Lezingen bv, lid van ANVR, SGR en Calamiteitenfonds, waar Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo verantwoordelijk zijn voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Paspoort – Visum
Voor deze reis dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek uit Suriname nog 6 maanden geldig is . Een identiteitskaart is niet voldoende. Het E-visum 1a $ 25,- per persoon dient u zelf voorafgaand aan de reis online aan te vragen. Dichter op de vertrekdatum zullen wij u hierover natuurlijk uitgebreid informeren.

Reisbescheiden
De reisbescheiden met de vertrekbrief met relevante adresgegevens en telefoon- en faxnummers van hotel, praktische informatie over reizen naar de Verenigde Staten, en de E- tickets ontvangt u ca. 14 dagen voor vertrek.

Verzekeringen
Wij bieden u graag de mogelijkheid om de juiste verzekeringen bij uw reis te boeken. U kunt bij ons een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten bij de a.s.r. Verzekeringen, onze partner in deze.

U dient uw annuleringsverzekering binnen 7 dagen na ontvangst van uw boekingsbevestiging af te sluiten. Indien u elders een annuleringsverzekering heeft afgesloten dan adviseren wij u te controleren of de hoogte van het bedrag op uw factuur voldoende gedekt wordt door de verzekering.

Indien u een annulerings- en/of reisverzekering wenst af te sluiten via Pied à Terre Reizen dan kunt u dit aangeven bij uw aanmelding. U ontvangt dan van Pied à Terre Reizen een aanvraagformulier voor de verzekering, deze dient u dan ingevuld te retourneren aan Pied à Terre Reizen.

Premie Annuleringsverzekering (reissom max. € 7.500,- per persoon)

-Annuleringsverzekering 5,5% van de reissom + 21% assurantiebelasting + € 3,50 poliskosten

-Allrisk Annuleringsverzekering 7% van de reissom + 21% assurantiebelasting + € 3,50 poliskosten. U kunt met deze dekking ook annuleren om een andere, onvoorziene reden dan de in de voorwaarden genoemde verzekerde gebeurtenissen. Deze reden moet wel buiten uw schuld liggen. De Europeesche Verzekeringen vergoeden dan maximaal 75% van de annuleringskosten.

Premie Kortlopende Reisverzekering
Voor deze reis is Werelddekking noodzakelijk.

U kunt kiezen uit drie mogelijkheden: Basis, de belangrijkste risico’s zijn verzekerd, Comfort, meer dan ruime vergoedingen, Optimaal, alles perfect geregeld.

Overzicht van de premies. Prijzen per persoon per dag + 21% assurantiebelasting + € 3,50 poliskosten
Basis € 2,67 per persoon per dag

Comfort € 2,92 per persoon per dag

Optimaal € 3,87 per persoon per dag

Voor de voorwaarden verwijzen wij u naar: https://www.asr.nl/ikkieszelf

Speciale wensen
Wensen, zoals bijvoorbeeld die voor een dieet/allergie of voor een (individuele) verlenging, dienen bij boeking aan ons doorgegeven te worden.

Verlenging / businessclass
U kunt bij Pied à Terre Reizen altijd de prijs voor een business classticket aanvragen of bijvoorbeeld naar de mogelijkheden vragen voor een individuele verlenging van uw ticket en een langer verblijf in Suriname.

Wijziging en annulering
De wijzigings- en annuleringskosten van deze reis wijken af van de ANVR voorwaarden.

Zodra u van ons een bevestiging / factuur heeft ontvangen bent u gebonden aan de overeenkomst en kunt u niet meer kosteloos wijzigingen of annuleren.

Voor kleine wijzigingen die u niet direct bij aanmelding aan ons heeft doorgegeven moeten wij u kosten in rekening brengen. Dit los van de kosten die een leverancier in rekening kan brengen; bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij. Onze kosten bedragen in ieder geval

€ 25,- per wijziging.

• Indien u de door u geboekte reis moet annuleren dan worden er kosten in rekening gebracht. Deze annuleringskosten wijken af van de ANVR Voorwaarden. Dit vanwege de kosten die direct bij ons in rekening zijn gebracht. Het betreft dan de reissom inclusief de door u geboekte excursies.

De volgende bedragen worden in rekening gebracht: Tot 215 dagen voor vertrek 15% van de reissom, van 215 tot 130 dagen voor vertrek 30% van de reissom, van 130 tot 65 dagen voor vertrek 50% van de reissom, vanaf 65 tot 31 dagen voor vertrek 75% van de reissom en daarna 100% van de reissom.

Boeking en informatie

EW / Pied à Terre
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen en Lezingen BV, lid van ANVR, Calamiteitenfonds en SGR, die verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Boeken kunt u direct op via het aanmeldformulier.

Pied à Terre Reizen is te bereiken via telefoonnummer 020-3080080 of via ew@piedaterrereizen.nl



SGR logo kleur jpg