1 – 6 oktober 2024

Berlijn vanuit het perspectief van EW

De bewogen geschiedenis van Duitsland en de weerslag hiervan op de hoofdstad geven Berlijn haar bijzondere karakter. De geschiedenis is hier tastbaar. Daarom is Berlijn ook de plaats bij uitstek voor deze reis als brandpunt van het Duitse politieke leven doordat de federale overheid hier resideert.

rEIZEN INFORMATIE EN BOeKINGEN

Samen met hoofdredacteur Hella Hueck, Duitsland-correspondent Guy Hoeks en historicus Willem Melching bezoeken we deze fascinerende stad. De bewogen geschiedenis van Duitsland en de weerslag hiervan op de hoofdstad geven Berlijn haar bijzondere karakter. De geschiedenis is hier tastbaar. Daarom is Berlijn ook de plaats bij uitstek voor deze reis als brandpunt van het Duitse politieke leven doordat de federale overheid hier resideert. Kunst, cultuur, architectuur en wetenschap zijn in Berlijn vanouds van wereldklasse. Het politieke landschap, recente economische en maatschappelijke ontwikkelingen, de rol van Duitsland binnen de EU en op internationaal niveau en actuele gebeurtenissen komen ter sprake.

Rijksdaggebouw, het Duitse parlementsgebouw in de hoofdstad Berlijn aan het Plein van de Republiek

We wandelen, fietsen en toeren samen met door de stad; onderweg worden de verschillende lagen van de stad afgepeld, met aanvullingen/introducties op locatie.

We verblijven in de levendige wijk Prenzlauer Berg, in het karakteristieke 4*Hotel Oderberger, een historisch monument uit 1898 met een beeldschoon zwembad in neorenaissance stijl. Talloze restaurantjes en cafés kenmerken deze wijk waar genoeg te beleven valt op loopafstand van ons hotel.

We organiseren ook een posttour naar Leipzig, waarbij we met Willem Melching de stad en haar historie verkennen. En waar bijvoorbeeld ook de fabrieken van Porsche kunnen bezocht worden.

Voorafgaand aan de reis wordt er een bijeenkomst georganiseerd op de redactie van EW waar een tweetal inleidingen gehouden zal worden en een rondleiding over de redactie volgt. De datum voor deze bijeenkomst wordt nader bekend gemaakt.

Dag 1 | Dinsdag 1 oktober

We vertrekken vroeg in de ochtend met de trein naar Berlijn waar we in de middag aankomen. In de namiddag, nadat we ingecheckt zijn in hotel Oderberger, beginnen we met een wandeling door Prenzlauer Berg zodat u bekend raakt met de nabije omgeving van het hotel en deze levendige voormalige Oost-Duitse wijk waar gentrification hand in hand gaat met nostalgie. Hierna volgt een gezamenlijk diner en in de loop van de avond wandelen we terug naar ons hotel.

Dag 2 | Woensdag 2 oktober

Als introductie op de stad Berlijn zijn er in de ochtend enkele inleidingen, dit in de nabijheid van ons hotel. Na de lunch op eigen gelegenheid gaan we per openbaar vervoer naar het Humboldt Forum. Het oorspronkelijke Berliner Stadtschloss werd in de herfst van 1950 opgeblazen om plaats te maken voor het Palast der Republik, dat vierendertig jaar later ook werd afgebroken. Het gebouw waarin het Humboldt Forum gehuisvest is, is een gedeeltelijke replica van het Berliner Stadtschloss en vormt het startpunt van onze wandeling.

We wandelen langs Unter den Linden richting de Brandenburger Tor. Onderweg verhaalt Melching en zien we in ieder geval de Bauakademie van Schinkel, het hoofdkantoor Bertelsmann, de Neue Wache, de Staatsoper met een schaamteloze herbouw – door Goebbels herbouwd – door de DDR en recent door de Bondsrepubliek. We wandelen langs de Humboldt-Universität en zien de Bebelplatz met het monument voor de boekverbranding van 10-5-1933. Tenslotte nog de Russische Ambassade.

We brengen in de namiddag nog een bezoek aan het magazine Der Spiegel en krijgen een rondleiding op de redactie.

De avond is ter vrije besteding. Indien gewenst kan men inschrijven voor het diner als men dit graag met anderen van de groep zou doen. De begeleiding doet een voorstel voor een restaurant. Dit hoeft pas ter plaatse besloten te worden.

Dag 3 | Donderdag 3 oktober

Facultatieve wandeling Stalinallee; de etalage voor het communisme, ironisch aangeduid als Prachtstraße
We maken in de ochtend een wandeling over de laatste Prachtstraße in Europa; de Stalinallee. Deze boulevard was het symbool voor de wederopstanding van het verwoeste Berlijn. In deze ‘Stalinbarok’ zou de Nieuwe Mensch komen te wonen. We bekijken de verschillende monumentale pleinen en woonblokken en sluiten de wandeling af bij het Stasi hoofdkwartier/museum.

Prijs: € 20 inclusief vervoer (openbaar vervoer), begeleiding en entree

In de middag is er tijd ter vrije besteding. Het is de Dag van de Duitse Hereniging, een Nationale Feestdag. De vele musea en bezienswaardige plekken in de stad bieden een overvloed aan mogelijkheden en zijn geopend deze middag. De meer bekende musea van de stad zijn uiteraard een bezoek waard. Bijvoorbeeld de Alte Nationalgalerie, met onder andere virtuoze schilderijen van Adolph Menzel, die het Wilhelminische Berlijn verbeelden. Dit museum bezit ook een mooie collectie 19e-eeuwse schilderkunst, onder meer van Monet, Renoir, Feuerbach en Liebermann. Voor de latere Duitse schilderkunst is de Neue Nationalgalerie, met werk van Kirchner, Klee en Schlemmer een prachtige plek. Of ga naar het Hamburger Bahnh of; een museum voor hedendaagse kunst gevestigd in een voormalig station. Ook de minder bekende Berlinische Galerie in Kreuzberg, een museum voor moderne kunst, is zeer de moeite waard.

Facultatieve excursie Tempelhof
In de middag is er facultatief de mogelijkheid voor een bezoek aan Tempelhof. De luchthaven is in zijn huidige vorm tussen 1936 en 1941 gebouwd volgens de plannen van Ernst Sagebiel en het is door de luchtbrug van 1948/49 een symbool van vrijheid geworden. De fysieke structuur bestaat uit een elliptisch vliegveld en een enorm gebouwencomplex. Er was geen ander gebouw van deze omvang in Europa in de jaren dertig van de vorige eeuw. Tempelhof is wereldwijd een uniek vliegveld doordat de hangars zijn samengebracht met check-in en administratieve ruimtes in een gebouw.

Door de Tweede Wereldoorlog konden de bouwwerkzaamheden niet worden voltooid. Vandaag de dag zijn 13 traptorens, die bedoeld waren als trappen naar de geplande dakgalerij voor meer dan 80.000 toeschouwers, in hun cascovorm behouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel delen van het gebouw gebruikt voor wapenproductie. De Amerikaanse luchtmacht begon in 1945 met vluchten in het nieuwe gebouw en gaf aan het einde van de luchtbrug delen van de luchthaven vrij voor civiel gebruik door de Duitse autoriteiten. Op 9 juli 1951 begon officieel het burgerluchtverkeer in Tempelhof in de latere General Aviation Terminal (GAT). In het jaar 1962 kreeg de grote hal in het luchthavengebouw zijn huidige uiterlijk.

Prijs: € 25, inclusief vervoer (openbaar vervoer), begeleiding en entree

De avond is ter vrije besteding en het diner is op eigen gelegenheid.

Dag 4 | Vrijdag 4 oktober

In de ochtend rijden we naar het keizerlijke Potsdam, de vroegere residentie van de Pruisische heersers. Frederik Willem I besloot de uitbreiding van de residentie uit te laten voeren door Nederlandse handwerkslieden, voor wie hij een eigen wijk liet bouwen: het Holländisches Viertel. In de middag zullen wij hier gezamenlijk lunchen.

Potsdam, Cecilienhof

We beginnen in de ochtend met een uitgebreid bezoek aan paleis Cecilienhof, het laatste Hohenzollernpaleis, in Engelse Tudorstijl gebouwd voor kroonprins Willy: daar werd in 1945 de Conferentie van Potsdam gehouden door Truman, Churchill en Stalin. De Tweede Wereldoorlog was in Europa geëindigd maar de Koude Oorlog startte hier. De verschillende zalen en vertrekken die tijdens de Conferentie een rol speelden en waar Stalin, Truman en Churchill wereldgeschiedenis schreven, worden bezocht. Onderweg naar het Hollandisches Viertel zien we de Russische kolonie Alexandrowka, bestaande uit zo’n 13 houten huizen die rond 1826 in Russische stijl gebouwd zijn.

Wij passeren in de middag op de terugweg naar Berlijn de Glienicker brug, waar tijdens de Koude Oorlog spionnen werden uitgewisseld. Hier maken we een korte stop en volgt uitleg van Willem Melching.

Hierna is er een ontvangst in de door Rem Koolhaas ontworpen Nederlandse ambassade in voormalig Oost-Berlijn, dat op 6 oktober 2003 de deuren opende. Wie voor het gebouw staat, dat aan de rivier de Spree ter hoogte van de Rolandufer gebouwd is, kan er dwars doorheen kijken naar de boven de stad uittorenende Fernsehturm, de televisietoren die nog steeds de skyline van voormalig Oost-Berlijn domineert. Behalve een inleiding over de stand van zaken van de Duits-Nederlandse betrekkingen krijgen we tevens een rondleiding door dit gebouw dat in 2003 ook de Architekturpreis won en in 2005 de Mies van der Rohe Award for European Architecture.

Het diner is op eigen gelegenheid – natuurlijk met suggesties. Ga bijvoorbeeld naar Clärchens Ballhaus – een begrip in Berlijn. Terwijl de high society zich in de Spiegelzaal – die tot op de dag van vandaag in de oorspronkelijke staat bewaard is gebleven – vermaakte, dansten alle andere Berlijners in de balzaal. Clärchens Ballhaus is een van de laatst overgebleven balhuizen uit de 20e eeuw.

Dag 5 | Zaterdag 5 oktober

In de ochtend een tocht per fiets en al wandelend door het voormalige centrum van de macht. Het voert ons onder meer langs de ruïnes van het hoofdkwartier van de Gestapo, met een kleine tentoonstelling. Ook de legendarische Wilhelmstrasse met onder meer het Reichsluftfahrtministerium en het propagandaministerie van Goebbels, komen aan bod. We gaan op zoek naar de laatste sporen van Hitlers Reichskanzlei en de Führerbunker. Willem Melching geeft ter plaatse uitleg. Berlijn was het centrum van moderne architectuur. Met steun van de stad Berlijn probeerden architecten een menswaardig alternatief te vinden voor de troosteloze Mietskasernen. Het modernisme verdween niet in 1933. Veel van wat de nazi’s bouwden was een voortzetting van eerdere trends. Nieuw was de poging om heel Berlijn een nieuw aangezicht te geven. Germania moest de nieuwe hoofdstad van het verenigde Europa worden met als opleveringsdatum: 20 april 1950, op de verjaardag van Hitler.

De lunch is op eigen gelegenheid, natuurlijk met suggesties.

‘s Middag is het thema Joods Berlijn. We maken en wandeling door de voormalige joodse buurt. In 1933 woonden er in de stad meer dan 160.000 joden. Zij waren goed geïntegreerd en vormden een cruciaal onderdeel van het academische, culturele en politieke leven van de stad. Van die 160.000 joden konden er ongeveer 80.000 ontsnappen voordat de “Endlösung” begon, 55.000 van hen werden vanaf oktober 1941 naar concentratiekampen gestuurd.

We bezoeken ook het Joods Museum, gebouwd onder architectuur van Daniel Liebeskind, die zijn ontwerp ‘Between the lines’ noemde. De architectuur en de collectie behandelen 2000 jaar joodse geschiedenis in Duitsland. Na een inleiding bezoekt u dit museum in uw eigen tempo.

In de vroege avond is er een gezamenlijke afscheidsborrel. Het diner is op eigen gelegenheid. In de nabijheid van het hotel is er keuze te over, bijvoorbeeld aan de charmante Kate Kollwitz Platz met leuke restaurantjes.

Dag 6 | Zondag 6 oktober

Deze laatste ochtend kunt u individueel invullen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Forum Willy Brandt aan de Unter den Linden waar een tentoonstelling over politiek, geschiedenis, kunst en architectuur te zien is. Willy Brandt (1913-1992) is één van de belangrijkste staatshoofden van de 20e eeuw. Zijn beleid van verzoening, vrede, vrijheid en sociale rechtvaardigheid heeft de ontwikkeling van Duitsland en Europa beslissend beïnvloed.

Het Duits Historisch Museum is gevestigd in een gebouw met oorspronkelijk een militaire functie uit de 18e eeuw met een moderne uitbouw van I.M. Pei (2003). Het geeft op thematische wijze de Duitse geschiedenis weer. Een prachtig museum om op eigen gelegenheid te bezoeken.

Voor degenen die richting Nederland vertrekken geldt dat zij in de middag de trein terug nemen waar zij in de avond aankomen op Amsterdam CS.

Facultatief kunt u in de ochtend deelnemen aan een bezoek aan de Rijksdag. Het gebouw is in 1894 door keizer Willem I gebouwd voor zijn regering. Architect Paul Wallot ontwierp een eclectisch gebouw met bouwstijlen uit verschillende Duitse regio’s. Tot 1918 diende het als vergaderzaal voor de regering van het keizerrijk. Na 1918 werd het gebouw het regeringscentrum van de Weimarrepubliek. In 1933 brandde het gedeeltelijk af. Het werd pas weer in 1999 een regeringsgebouw toen de Duitse bondsdag van Bonn naar Berlijn verhuisde. Pronkstuk na de renovatie is de glazen koepel van Norman Foster als metafoor voor de transparantie van de huidige Duitse politiek.

Prijs: € 25 inclusief vervoer (fiets) en begeleiding

Posttour Leipzig

Degenen die de posttour naar Leipzig hebben geboekt vertrekken in de vroege middag per trein. In de middag bereiken we Leipzig, waar we twee nachten verblijven. Leipzig, na (Oost-)Berlijn de grootste stad van de DDR, was van oudsher centrum voor wetenschap, handel en beurzen. De stad telt ook vele fascinerende gebouwen in renaissance- en barokstijl, boeiende musea en plaatsen die haar een wereldfaam hebben bezorgd in de muziekgeschiedenis. Het historische centrum van Leipzig is prettig compact.

We gaan na aankomst meteen op pad. De wandeling staat in het teken van de Revolutie van 1989. De ondergang van het socialisme vond niet plaats in Berlijn, maar hier in de Heldenstadt Leipzig op 9 oktober 1989. We zien een aantal hoogtepunten uit deze jaren waaronder het Museum van de Revolutie, het Operahuis, en het Stasimuseum. In het beklemmende voormalige hoofdkwartier van de geheime dienst ruikt het nog naar de DDR. De expositie, geplakt op het ribkarton dat toevallig voorhanden was, moest de burgers tonen hoe ze waren begluurd en afgeluisterd. De Nikolaikirche was het startpunt van de vreedzame revolutie en van de Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten. Het Zeitgeschichtliches Forum toont aan de hand van foto’s, videobeelden, en gebruiksvoorwerpen hoe de DDR zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde en hoe Oost-Duitsland zich na Die Wende weer opbouwde.

Aansluitend een kijkje in het Leipzigerbahnhof; dit schitterende station kan beschouwd worden als een kathedraal van de vooruitgang.

Gezamenlijk diner in een lokaal restaurant.

Dag 7 | Maandag 7 oktober

Facultatief kunt u in de ochtend deelnemen aan een bezoek aan de Porsche fabriek, net buiten de stad.

Na de val van de Berlijnse Muur besloot de Duitse overheid om fabrikanten met miljoenensubsidies naar de voormalige DDR te lokken. Sinds de Duitse hereniging in 1990 hebben BMW, Porsche en Volkswagen nieuwe autofabrieken neergezet in Saksen. In Dresden staat de futuristische “Glazen Fabriek” van Volkswagen. Porsche koos Leipzig als locatie voor een ultramoderne fabriek en eveneens in Leipzig opende BMW een nieuwe vestiging voor de productie van e-auto’s.

We beginnen de dag met een bezoek aan Porsche, op zo’n kwartier rijden buiten de stad gelegen. Porsche Leipzig GmbH kan terugkijken op een succesvolle geschiedenis: de fabriek werd in 2002 geopend en begon met de serieproductie van de Cayenne SUV met 259 werknemers. Sindsdien heeft de fabriek zich continu ontwikkeld. In 2011 was het Macan-model de inspiratie voor een revisie die een waar succesverhaal in gang zette. Naast elektrische en hybride modellen moeten ook volledig elektrische voertuigen op de bestaande productielijn geproduceerd worden.

Na de rondleiding is er nog vrije tijd om in het kleine museum de ontwikkeling van de Porsche met de vele modellen te bewonderen en u kunt op eigen gelegenheid lunchen in het restaurant of in de brasserie.

Prijs: € 35, inclusief vervoer (fiets), begeleiding en entree

‘s Middags is er tijd ter vrije besteding.

Vóór alles is Leipzig de klassieke muziekstad. Johann Sebastian Bach werkte hier 27 jaar lang als cantor in de Thomaskirche. Hier componeerde hij zijn Matthäuspassion en zijn Weihnachtsoratorium. Elke middag om 17u. kunt u een gratis concert bijwonen. Het Bachmuseum, Felix Mendelssohn Bartholdy’s woonhuis en het woonhuis van Clara en Robert Schumann refereren ook aan de muziekgeschiedenis die hier geschreven werd. Beide huizen zijn te bezoeken.

Maar ook het Museum der bildenden Künste is bijzonder de moeite waard. Met een minimalistische architectuur in glas biedt het een geweldig overzicht van de schilderkunst, van middeleeuwen tot aan hedendaagse kunst, met boeiende en afwisselende exposities.

Diner op eigen gelegenheid.

Dag 8 | Dinsdag 8 oktober

De ochtend is ter vrije besteding. Willem Melching heeft talloze tips voor een inspirerende invulling van deze laatste ochtend. De trein vertrekt om 12.38 uur en met een overstap arriveert u om 20.00 uur in Amsterdam.

NB Programmaonderdelen en -volgorde zijn onder voorbehoud.

Guy Hoeks woont sinds de zomer van 2021 in Berlijn. Vanuit de Duitse hoofdstad reist hij het land door om verslag te doen voor EW, Algemeen Dagblad, de Belgische zakenkrant De Tijd, radio, podcasts en tv. Hij studeerde Europese Studies met specialisatie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Leiden Universiteit. In 2014 deed hij een uitwisseling van zes maanden aan de Freie Universität in Berlijn. Na zijn afstuderen werkte hij op de Nederlandse ambassade in Praag. 

Willem Melching studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1988. Van 1989 tot 2022 was hij als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een aantal publicaties op zijn naam staan over de Europese geschiedenis. Willem Melching schreef veelgeprezen studies over de Bondsrepubliek, de DDR, Joseph Goebbels en een biografie over Adolf Hitler. Daarnaast publiceert hij regelmatig essays, onder andere in het Historisch Nieuwsblad en recent De zelfdenker, een biografie over Karel van het Reve.

Hotel Oderberger
Hotel Oderberger is een boetiekhotel onder monumentale bescherming in de levendige wijk Prenzlauer Berg. Het Stadtbad Oderberger werd in 1898 ontworpen door architect Ludwig Hoffmann om openbare voorzieningen te bieden voor de toen snel groeiende wijk. De voormalige baden werden 114 jaar geleden gebouwd en werden in februari 2016 heropend als Hotel Oderberger Berlin. Het historische hotel beschikt over elegante en unieke kamers en een leuke bar. De historische flair wordt weerspiegeld in zorgvuldig gerestaureerde designdetails. Blikvanger is de indrukwekkende poolzaal – een waanzinnig zwembad. Als gast betaalt u ter plaatse een (kortings-)bedrag van € 5,- per persoon per dag – alleen op de dagen dat u gebruik maakt van het zwembad.

Prenzlauer Berg
Deze voormalige arbeiderswijk is tegenwoordig een van de leukste wijken van de stad met talloze restaurants, koffietentjes, parken en pleinen waar wekelijkse markten worden gehouden. Na 1989 profiteerde de wijk van de centrale ligging en de alternatieve bevolking. Prenzlauer Berg oefende een grote aantrekkingskracht uit op nieuwe winkels en galeries. De voormalige Joodse wijk rond de Schönhauser Allee werd in ere hersteld met de restauratie van de synagoge aan de Rykestrasse. Steeds meer jongeren trokken naar de wijk omdat het hier goedkoop en hip was. Clubs openen op elke hoek van de straat en Prenzlauer Berg was met uitstek de hipste wijk van Berlijn. Inmiddels is Prenzlauer Berg volwassener geworden. De studenten van toen hebben inmiddels kinderen gekregen en de illegale clubs hebben plaats gemaakt voor de kinderopvang. Dat neemt niet weg dat Prenzlauer Berg nog altijd een heerlijke wijk is om te wandelen of op een terrasje te genieten van een goede kop koffie. De KulturBrauerei, een gigantische voormalige brouwerij, is omgebouwd tot een complex met winkels, restaurants en muziekclubs en ligt op korte loopafstand van ons hotel.

Data: 1 t/m 6 oktober 2024

Reissom: € 1.685 p.p.
Toeslag éénpersoonskamer € 365

Inbegrepen: treinreis Amsterdam – Berlijn v.v. 2e klasse (*/**) * transfers station – hotel v.v. * verblijf in 4* hotel Oderberger Berlin op basis van logies & ontbijt in een tweepersoonskamer * diner dag 1 en lunch dag 4 excl. drankjes * programma zoals omschreven inclusief vervoer, entrees en inleidingen * literatuurlijst * deskundige begeleiding van Willem Melching en lokale assistentie * de CO2-afdruk van de reis wordt gecompenseerd * gebruik audiosysteem (de zgn. oortjes) * voorbereidende bijeenkomst bij EW in Amsterdam.

(*) – indien u op een andere plek wilt vertrekken of uitstappen dan boeken wij een separaat ticket – de prijs hiervoor wordt met u overlegd, want deze kan afwijken van het groepsticket bij NS International. De extra kosten hiervoor bedragen € 35,- per boeking.

(**) Prijs 1e klasse ticket op aanvraag

1 oktober        Amsterdam CS – Berlijn Hbh – 08.08 uur – 14.48 uur
6 oktober        Berlijn Hbh – Amsterdam CS – 14.33 – 20.00 uur

Indien u zelf uw vervoer regelt kunnen wij een korting berekenen van € 115,- per persoon

Niet inbegrepen: verzekeringen * persoonlijke uitgaven * fooien * overige maaltijden * drankjes * facultatieve programmaonderdelen* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking * administratiekosten € 30 per boeking * bijdrage SGR € 5,- per persoon

Posttour Leipzig 6 t/m 8 oktober:

Reissom: € 385 p.p.
Toeslag éénpersoonskamer € 175

Inbegrepen: treinreis Berlijn – Leipzig v.v. 2e klasse en aangepaste terugreis Leipzig – Amsterdam(*/**). * transfers station – hotel v.v. * verblijf centraal gelegen 4* hotel op basis van logies & ontbijt in een tweepersoonskamer * diner 6 oktober excl. drankjes * programma zoals omschreven inclusief vervoer en entrees * deskundige begeleiding van Willem Melching * de CO2-afdruk van de reis wordt gecompenseerd * gebruik audiosysteem (de zgn. oortjes)

(*) – indien u op een andere plek wilt uitstappen dan boeken wij een separaat ticket – de prijs hiervoor wordt met u overlegd, want deze kan afwijken van het groepsticket bij NS International. De extra kosten hiervoor bedragen € 35,- per boeking.

(**) Prijs 1e klasse ticket op aanvraag

6 oktober        Berlijn Hbh – Leipzig Hbh – 13.26 uur – 14.42 uur (direct)

8 oktober        Leipzig Hbh – Amsterdam CS – 12.38 uur – 20.00 uur (1 x overstappen)

Indien u zelf uw vervoer regelt tussen Berlijn en Leipzig dan kunnen wij een korting berekenen van € 30,- per persoon

Niet inbegrepen: verzekeringen * persoonlijke uitgaven * fooien * overige maaltijden * drankjes * facultatieve programmaonderdelen* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking * administratiekosten € 25,- per boeking * bijdrage SGR € 5,- per persoon

Excursies: inclusief begeleiding door lokale (Nederlands-, Duits- of Engelstalige) gids, vervoer (per bus / OV / fiets of te voet – zoals aangegeven) en entrees, exclusief fooien

De excursies vinden plaats per groep van circa 25 personen (het vervoer kan met meerdere groepen tegelijk plaatsvinden); de inleidingen volgt u met meerdere groepen tegelijk. Minimale deelname aan de excursies is 15 personen. Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 3 weken voor vertrek bericht.

•          Er bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren. De eerste avond is het diner inbegrepen in de reis; de overige avonden kunt u inschrijven voor het diner als u dit graag met anderen van de groep zou doen. De begeleiding doet een voorstel voor een restaurant. Dit hoeft u pas ter plaatse te beslissen.

•          Als u een of meerdere dagen eerder zou willen vertrekken of langer zou willen blijven dan kunt u dit aangeven op het aanmeldingsformulier. Wij nemen dan contact op over een aangepast reisschema.

•          Zwembad – Als gast betaalt u in het Oderberger hotel ter plaatse een (kortings) bedrag van € 5,- per persoon per dag – alleen op de dagen dat u gebruik maakt van het zwembad.

•          Reist u met de auto – parkeerkosten in het hotel bedragen € 25,- per 24 uur en in de parkeergarage bij de Kulturbrauerei € 20,- per 24 uur.

CO2-Compensatie                                                            

Bij deze reis wordt de CO2-voetafdruk gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis. De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Vervoer naar de bestemming

Tijdens deze reis maken wij gebruik van de IC naar Berlijn. Wij hebben een groepsticket van Amsterdam naar Berlijn geboekt. Indien u op een andere plaats in of uit wilt stappen dan boeken wij een individueel ticket voor u. De extra kosten hiervoor bedragen € 35,- per boeking. In Berlijn zullen wij veel wandelen en ook gebruik maken van de fiets en openbaar vervoer en in enkele gevallen van een bus. Een goede conditie is dan ook noodzakelijk voor deze reis (zie ook ‘De íntensiteit van de reis’).

Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. Zo kunt u de reisbegeleiding overal goed verstaan en kunt u afstand tot elkaar bewaren.

Intensiteit van de reis
Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. Voor onze reizen en alle excursies geldt dat u goed ter been dient te zijn en zonder persoonlijke hulp en hulpmiddelen kunt wandelen. Indien u dit niet kunt dan is het niet mogelijk in te schrijven voor de reis en de excursies.

Grensdocumenten
Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Doorgaan van de reis
Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Voorwaarden
Deze reis valt onder de ANVR Voorwaarden en de Aanvullende Voorwaarden van Pied à Terre Reizen. Hierboven werden al een aantal voorwaarden genoemd. De uitgebreide voorwaarden vindt u apart vermeld net zoals de Basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 en praktische vragen en antwoorden rondom Corona.

Annuleringsvoorwaarden
Wij hanteren de onderstaande annuleringsvoorwaarden:

Indien een overeenkomst wordt geannuleerd, kan de reisorganisator de reiziger naast eventueel verschuldigde reserveringskosten de volgende annuleringskosten in rekening brengen:

* Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;

* Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;

* Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;

* Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;

* Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;

* Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;

* Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

Onder reissom wordt in dit kader verstaan de door of namens de organisator gepubliceerde prijs, exclusief reserveringskosten, verzekeringspremies en bijdrage Calamiteitenfonds.

Door te boeken gaat u akkoord met de gestelde voorwaarden.

Verzekeringen
Wij bieden u graag de mogelijkheid om de juiste verzekeringen bij uw reis te boeken. U kunt bij ons een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten bij a.s.r., onze partner in deze.

U dient uw annuleringsverzekering binnen 7 dagen na ontvangst van uw boekingsbevestiging af te sluiten. Indien u elders een annuleringsverzekering heeft afgesloten dan adviseren wij u te controleren of de hoogte van het bedrag op uw factuur voldoende gedekt wordt door de verzekering.

Indien u een annulerings- en/of reisverzekering wenst af te sluiten via Pied à Terre Reizen dan kunt u dit aangeven bij uw aanmelding. U ontvangt dan van Pied à Terre Reizen een aanvraagformulier voor de verzekering, deze dient u dan ingevuld te retourneren aan Pied à Terre Reizen. 

Premie Annuleringsverzekering

-Annuleringsverzekering 5,5% van de reissom + 21% assurantiebelasting + € 3,50 poliskosten

-Allrisk Annuleringsverzekering 7% van de reissom + 21% assurantiebelasting + € 3,50 poliskosten. U kunt met deze dekking ook annuleren om een andere, onvoorziene reden dan de in de voorwaarden genoemde verzekerde gebeurtenissen. Deze reden moet wel buiten uw schuld liggen. a.s.r. verzekeringen vergoeden dan maximaal 75% van de annuleringskosten.

Premie Kortlopende Reisverzekering
Voor deze reis is Europadekking noodzakelijk. 

U kunt kiezen uit drie mogelijkheden: Basis, de belangrijkste risico’s zijn verzekerd, Comfort, meer dan ruime vergoedingen, Optimaal, alles perfect geregeld.

Overzicht van de premies. Prijzen per persoon per dag + 21% assurantiebelasting + € 3,50 poliskosten
Basis € 0,92 per persoon per dag

Comfort € 1,02 per persoon per dag

Optimaal € 2,62 per persoon per dag

Voor de voorwaarden verwijzen wij u naar: https://www.asr.nl/ikkieszelf

Boeken kunt u direct hier of via het aanmeldingsformulier.

Pied à Terre Reizen is te bereiken via telefoonnummer 020-3080080 of via ew@piedaterrereizen.nl

SGR logo kleur jpg